Een vakantie afzeggen kan een behoorlijk dure grap zijn. De reisorganisatie mag je annuleringskosten in rekening brengen.
Hoeveel dit is, hangt onder andere af van het tijdstip waarop je de reis annuleert. In het beste geval ben je alleen je aanbetaling kwijt, maar cancel je de reis vlak voor vertrek, dan kunnen de annuleringskosten oplopen tot de volledige reissom.
Een annuleringsverzekering kan de financiële schade beperken. Maar hoe zinvol is dit?
Een annuleringsverzekering betaalt de annuleringskosten en eventuele overboekingskosten als je de vakantie vanwege een dringende reden moet afzeggen. Bijvoorbeeld omdat je gaat scheiden, een naast familielid overlijdt of ernstig ziek wordt, je wordt ontslagen of een nieuwe baan krijgt nèt als je op vakantie gaat. Moet je je reis om een van de bovengenoemde redenen tussentijds afbreken, dan krijg je de kosten voor de niet-genoten vakantiedagen vergoed.
Wil je zo’n verzekering afsluiten, wees er dan wel snel bij. De meeste verzekeraars keren niet uit als je de verzekering later dan zeven of veertien dagen na boeking hebt afgesloten.
Wat kost het?
Gemiddeld moet je rekenen op circa 3 procent van de reissom, maar de premieverschillen zijn erg groot: voor de duurste verzekering ben je wel dubbel zoveel kwijt als voor de goedkoopste. Behalve de premie ben je ook poliskosten en 21 procent assurantiebelasting verschuldigd.
Je kunt meestal wel premiekorting krijgen als je tegelijkertijd ook een reisverzekering afsluit.
De annuleringsverzekering is er in twee smaken: een kort- of langlopende variant. Een langlopende verzekering is vaak na veertien dagen vakantie voordeliger. Bovendien zijn met een langlopende polis ook weekendjes weg verzekerd. Een voordeel van een kortlopende verzekering daarentegen is dat je per reis kunt afwegen of verzekeren zinvol is.
Hoeveel wordt gedekt?
De verzekerde bedragen lopen fors uiteen per verzekeraar. Bij de meeste verzekeraars bedraagt de dekking maximaal 1.500 euro per persoon en 6.000 euro per polis. Dit bedrag kun je vaak tegen wat extra premie verdubbelen. Maar er zijn ook hogere verzekerde bedragen mogelijk.
Doorgaans worden alleen reizen met minimaal één overnachting gedekt. Alleen bij de ANWB kun je je ook indekken voor een geannuleerde theatervoorstelling of concert.
Zijn er uitsluitingen?
Verzekeraars vergoeden doorgaans alleen de kosten bij overlijden of ernstige ziekte van een familielid in de eerste of tweede graad, zoals (schoon)ouders, broers, zussen, kinderen, een zwager, kleinkind, opa of oma.
Moet je de uitvaart bijwonen van een neef of nicht (derdegraads familie), dan heb je bij de meeste verzekeraar geen recht op dekking. Ook als je je vakantie moet afzeggen of onderbreken omdat je beste vriend is verongelukt, vis je veelal achter het net. De ANWB biedt wél een vriendendekking.
Verder krijg je alleen dekking voor calamiteiten die bij boeking van de reis niet waren te voorzien. Overlijdt je vader aan kanker, maar was hij al ziek toen jij de verzekering afsloot, dan is het de vraag of je krijgt uitgekeerd.
Zoals gezegd krijg je een vergoeding als je de reis moet afzeggen omdat je werkloos wordt. Maar dit geldt vaak alleen als je een vaste aanstelling had, het ontslag vrijwillig is en het gevolg van het feit dat het bedrijf in zwaar weer zit.
Moet je de reis afzeggen omdat je begint aan een nieuwe baan, dan komt de verzekeraar alleen over de brug als je hiervoor werkloos was en de nieuwe aanstelling voor minimaal een jaar of onbepaalde tijd is en voor minimaal 20 uur per week.
Zaken- en studiereizen zijn niet overal standaard meeverzekerd. Soms kun je je hiervoor tegen betaling bijverzekeren.
Een andere uitsluiting heeft betrekking op samengestelde reizen: vakanties waarbij je het vervoer en het verblijf afzonderlijk hebt geregeld. Is bijvoorbeeld je hotelkamer overboekt, waardoor de hele reis in het water valt, dan loop je het risico dat je verzekeraar niets uitkeert. De meeste verzekeraars vergoeden namelijk alleen pakketreizen. Maar er zijn ook partijen die alle kosten vergoeden als je de reis moet annuleren omdat één onderdeel uitvalt.
Wees ook alert op de dekking als je reisgenoot noodgedwongen de reis moet afzeggen. Sommige verzekeraars betalen alleen als deze reisgenoot ook een annuleringsverzekering heeft en als jullie samen heen en terug zouden reizen. Maar er zijn ook polissen die deze restrictie niet kennen.
Besluit je zelf om de vakantie te schrappen vanwege een dreigende terroristische aanslag, dan krijg je niets vergoed. Geldt er een negatief reisadvies, dan kun je soms wel aanspraak maken op het Calamiteitenfonds, als je je hier hebt verzekerd.
Tot slot heb je kans dat verzekeraars zich achter begrippen verschuilen. Wat is bijvoorbeeld de definitie van ernstige ziekte of een ongeval?
Welke extraatjes zijn mogelijk?
Moet je noodgedwongen voortijdig naar huis, dan krijg je doorgaans alleen een vergoeding voor niet-genoten vakantiedagen. Bij sommige verzekeraars kun je tegen betaling van extra premie de volledige reissom vergoed krijgen, zodat je de hele reis nog eens over kunt doen.
Ook kun je bij sommige partijen tegen een meerprijs een huisdierendekking afsluiten, zodat je ook een vergoeding krijgt als je de vakantie moet annuleren omdat je hond is verongelukt.
Bij Europeesche ben je ook verzekerd als je je reis moet annuleren of voortijdig afbreken om een andere reden dan in de polisvoorwaarden staat vermeld. Je krijgt dan niet het volle pond, maar 75 procent van de annuleringskosten vergoed. Het moet wel een aantoonbare reden zijn. Geen zin of teveel regen op de plaats van bestemming zijn volgens de verzekeraar geen goede redenen.
Zijn er alternatieven?
Boek je een pakketreis, dan mag je deze tot een week voor vertrek overdragen aan een ander: indeplaatsstelling genoemd. De reisorganisatie moet hier aan meewerken, tenzij de plaatsvervanger niet voldoet aan de doelgroep van de reis. De reisorganisatie mag hiervoor wel administratiekosten in rekening brengen.
Verder kun je voor 2,50 euro per boeking deelnemen aan het Calamiteitenfonds. Je bent dan ingedekt tegen de kosten voor afbreking of aanpassing van de reis door een natuurramp of molest (zoals een terroristische aanslag, oorlog of rellen). Ook kun je de reis kosteloos annuleren bij een dreigende calamiteit, zoals een orkaan.
Verstandig of niet?
Een verzekering sluit je normaal gesproken af om je in te dekken tegen onverwachte extra kosten. Of hiervan sprake is bij een geannuleerde reis, is de vraag. Als je een reis boekt, heb je de grootste kosten immers al gemaakt.
Verder moet je bedenken dat je bij annulering van de reis vaak niet het volledige bedrag kwijt bent. Zeg je af tot twee weken voor vertrek, dan betaal je 50 procent annuleringskosten. De rest mag je houden.
Toch kan het bij een dure reis, waarvoor je lang hebt gespaard, het overwegen waard zijn om een annuleringsverzekering af te sluiten. Kies dan wel voor een verzekering met een hoge dekking.
Bij een goedkope vakantie of een stedentrip is het de vraag of de kosten opwegen tegen het risico. Ook moet je je afvragen hoe groot het risico is dat je je vakantie moet afzeggen, zeker als je in acht neemt dat voorziene risico's buiten de dekking vallen.
Tot slot zijn er voordelige alternatieven, zoals een bijdrage aan het Calamiteitenfonds en een indeplaatsstelling.